Eind Augustus 2017 vond de eerste Security Intelligence Summer School plaats op de locatie van Saxion Hogeschool Apeldoorn. De resultaten (8/8 deelnemers slaagden voor het examen, met het hoogste gemiddelde resultaat ooit) logen er niet om, maar hoe hebben de studenten het ervaren?

DSC_1894.JPG
De SISS vulde een kennis gat op wat niet heel makkelijk op een ander manier was op te vullen. Er zijn nauwelijks tot geen (hbo) opleidingen op het gebied van (security) intelligence. Ik denk ook dat het een grote meerwaarde is dat je er 5 dagen achter elkaar me bezig bent. Dat is intensief maar dan zit je er wel helemaal in.
[...]
De combinatie van theorie, praktijk en anekdotes sprak mij heel erg aan. Juist door het ’s avonds zelf werken aan een onderzoek, zorgde ervoor dat je in de stof bleef. Ik vond het supergaaf.
— Rudi, 3e jaars Security Management student
DSC_1883.JPG
Ik vind dat de Security Intelligence Summer School een goede aansluiting heeft op onze Security Management. Een klein deel is herhaling maar het meeste is nieuw voor ons. En omdat de leraren veel kennis en kunde hebben in het vakgebied worden er leuke en interessante praktijkvoorbeelden gegeven.
[...]
Het biedt inzicht in het daadwerkelijke werkveld als het gaat om intelligence. De praktijk voorbeelden maken het begrijpelijk en wat ‘spannender’. Hierdoor heb ik een beter beeld gekregen van hoe het is om in dit werkveld te werken.
— Marit, 4e jaars Security Management Student
DSC_1886.JPG
Wat ik goed vond aan de SISS was de manier van lesgeven, de verschillende docenten en de ankers die door ze geplaatst werden. Ook de sfeer die er was, was erg fijn. Wat ook goed was, was dat er een soort sfeer was dat je altijd vragen kon stellen. Als laatste vond ik het erg handig dat de PowerPoints waren uitgeprint, zodat je daarbij aantekeningen kon maken.
— Hanna, 2e jaars Security Management student
DSC_1902.JPG
De deelnemers aan de Security Intelligence Summer School hebben mijn verwachtingen overtroffen. Het programma van de Summer School is gerust zwaar te noemen; een opleiding van 9 dagen wordt namelijk gecomprimeerd naar 4,5. Het enthousiasme en de werklust van deze groep zorgden ervoor dat voorafgaand aan het examen bij mij geen twijfel bestond over de resultaten.
Het is een gemis dat de verschillende universitaire opties die hbo studenten in het verleden hadden om deze stof tot zich te nemen zijn verdwenen. Deze week heeft mij eraan herinnerd dat het praktische perspectief en de werklust van hbo’ers een meerwaarde is voor het werkveld.
— Neal Conijn MSc, docent SISS